Translate

Sokkeloviuhkapyrstö, Nothobranchius furzeri MZCS 2010/24



Nothobranchius furzeri MZCS 2010/24 female Age 96 days, Total Length 34mm.

Kolmantena viuhkapyrstölajina otin hoidettavakseni sokkeloviuhkapyrstön eli Nothobranchius furzerin (Fishbase). Päätin tällä kertaa luoda kontaktia harrastajiin Aquabidin kautta ja huomasin sieltä erittäin hyvää palautetta saaneen notho-harrastajan, Nachon Barcelonasta. Hänen Aquabid-nikkinsä on Nachowin. Sovimme 120 mätimunan kaupasta hintaan 37,94€. Maksu hoitui kätevästi PayPallilla ja toimituskin oli nopea: tilaus maanantaina ja munat perillä perjantaina. Toinen merkittävä ja palkittu notho-harrastaja, joka kasvattaa kyseistä lajia on tšekkiläinen Petr Kovár. Hänellä on loistavat nettisivut. Koska Nachon munista ei syntynyt kovin suurta populaatiota Petr lupasi toimittaa pussillisen munia.

Hankittu N. furzeri-kanta on peräisin vuoden 2010 keräilyretkeltä Mosambikista alueelta 24. Tällä alueella esiintyy kahta koiraan värimuotoa, joita kutsutaan keltaiseksi ja punaiseksi. Lajia esiintyy myös Zimbabwessa, mutta tarkkaa kuvaa lajin esiintymispaikoista ei ole pystytty saamaan rajaseutujen turvallisuustilanteen vuoksi. Seuraavat tiedot on kerätty helmikuussa 2008 sadekauden loppupuolella (1). Tyypillisesti sokkeloviuhkapyrstön asuttamat lammikot ovat matalia, pehmeäpohjaisia (vertisol) ja sameita (näkyvyys usein alle 1cm). Niissä ei yleensä esiinny kasvillisuutta. Lammikoiden populaatiot koostuvat pääosin naaraista. Päävärityyppejä (keltainen ja punainen) esiintyi lammikoissa paitsi erillään toisistaan myös usein sekoittuneina. Usein samoista lammikoista löytyi myös helmiäisviuhkapyrstöjä (N. orthonotus) sekä joskus loistoviuhkapyrstöjä (N. rachovii). Lisäksi niistä saattoi löytyä monneja ja keuhkokaloja. Lammikoiden lämpötila vaihteli aamuisen 20,5 asteen ja iltapäivän 35,2 Celsiuksen välillä. Sähkönjohtavuus vedessä vaihteli välillä 50 ja 625 µS.cm.

Sokkeloviuhkapyrstön mainitaan monissa lähteissä olevan joko maailman lyhytikäisin selkärankainen tai kala. Tämä ei varsinaisesti pidä paikkaansa. On kylläkin totta, että N. furzerista on luotu vanhenemistutkimuksia silmälläpitäen laboratoriokanta, jonka elinikä on korkeintaan 12 viikkoa. Suhteellisen pitkä inkubaatioaika (4-7kk) viittaa tietysti siihen, että laji on viuhkapyrstöistä lyhytikäisimpiä. Ilmeisesti sokkeloviuhkapyrstön elinalueen lammikot kuivuvat melko nopeasti ja kuivakausi on pitkä. Lajin värimuotoihin voi tutustua täällä. Lajin kuvaus (R. A. JUBB 1971) löytyy täältä ja täältä. Laji on nimetty alkuperäisen löytäjänsä Richard Furzerin mukaan.

Munat saapuivat siis 9.8.2013 ja pusseihin merkitty keräilyaika oli 4.4.2013. Inkubaatiota oli siis kestänyt hieman yli neljä kuukautta. Tämä pisti minut tietysti kysymään Nacholta, pitäisikö minun vielä odottaa ennen mätimunien kastamista. Sain hyvän vastauksen. Hän kertoi, että osa munista on heti kuoriutuvia ja ne olisi kastettava lähipäivinä. Hän kehotti minua poimimaan ne munat kastetta varten, joissa erottuu silmäpari. Päätin kuitenkin kastaa kaikki munat turpeineen ja kerätä turpeen uudelleen inkubaatiota varten jälleen neljäksi viikoksi. Minun on hyvin vaivalloista erottaa mätimunia turpeesta.
Nachon munat olivat huolellisesti pakattuja: kuplakuori, sanomalehti, alumiinifolio, pehmustemuovi ja muovipussi.
Juuri "vesitettyjä" N. furzerin mätimunia. Silmät näkyvät ja ne liikkuvat vilkkaasti munan sisällä.
Kun turve on näin kokkareista, se on parasta varovasti hajottaa kuoriutumisen helpottamiseksi.

Muutaman tunnin ikäinen poikanen on jo syönyt artemiaa. Sokkeloviuhkapyrstön poikasten keskipituus (4 mm) syntymässä on noin millimetrin suurempi kuin esimerkiksi orkideaviuhkapyrstön.

Annoin turpeen olla vedessä kaksi vuorokautta ennen uutta kuivatusta ja pussitusta. Vielä toisena päivänä poikasia kuoriutui lisää. Tässä ensimmäisessä kasteessa kuoriutui 37 (31%) poikasta. Kaksi poikasta kuoli lähes heti. Turvepussit eivät olleet koostumukseltaan identtisiä, koska yhdestä pussista kuoriutuminen tapahtui muutamissa tunneissa ja toisissa tahti oli verkkaisempi. Myös poikasten lukumäärä oli erilainen (15, 8 ja 14) eri pusseissa. Poikasten kasvuvauhti näyttää olevan aluksi hieman hitaampi kuin N. eggersillä.

N. furzeri kuuden päivän iässä. Pituus on vain 5mm (TL).
Poikaskuolleisuus on melkoista aivan ensimmäisten päivien aikana

Nothobranchius furzeri MZCS 2010/24 ikää 12 päivää ja kokonaismitta 10mm (joukon suurin).
N. furzeri MZCS 2010/24 Total Length 12mm age 20 days, male.

N. furzeri MZCS 2010/24 Total Length 14mm age 20 days.

Nothobranchius furzeri MZCS 2010/24, Total Length 22mm, 26 days old, female.
Nothobranchius furzeri MZCS 2010/24, Total Length 15mm, 27 days old, female.
Tällä naaraalla on omituinen niska.


26 päivän ikäisenä poikaset siirrettiin 35-litraiseen suodatettuun ja runsaskasviseen altaaseen. Hengissä oli vain kahdeksan poikasta (survival rate 21,6%), joista neljä näytti kasvaneen normaalisti (TL 22mm). Loput olivat hyvin pieniä (n. 7mm) ja ilmeisesti uimarakkovikaisia. Hämmästyttävintä oli kuitenkin, että kaikki kalat olivat värittömiä ja vaikuttivat siis naarailta. Kuuden viikon iässä näytti selvältä, että kaikki elossa olevat kalat olivat naaraita ja mikä pahinta vain kolme oli enää hengissä. Selviytymisprosentti oli siis lopulta vain hieman yli 8%.

Samaan aikaan, kun ensimmäisen kasteen poikaset pääsivät suurempaan altaaseen, laitoin turpeet uudelleen veteen. Tällä kertaa poikasia kuoriutui 33 kappaletta. Inkubaatiota oli siis kestänyt jo hieman yli viisi kuukautta. Tämä on edelleen vain 58 prosenttia luvatusta munamäärästä (120kpl), joten laitoin turpeet kuivumaan vielä kolmatta kastetta varten. Poikaskuolleisuus oli ensimmäisellä kerralla varsin suurta, joten kokeilin laittaa veteen hieman merisuolaa tällä kertaa (kaksi promillea). Poikasista kymmenen löytyi kuitenkin lähes välittömästi kuolleina. Vajaan neljän viikon iässä nämä toisen kasteen poikaset siirrettiin lämmitettyyn (28C) ja suodatettuun akvaarioon. Jäljellä oli kuusi pienokaista (18%), joista muutama saattaisi olla koiras. Kaiken kaikkiaan N. furzeri vaikuttaa hyvin haasteelliselta alkuvaiheissaan, koska 70 kuoriutuneesta on elossa vain yhdeksän kalaa (n. 13%).

Kolmannessa kasteessa (inkubaatioaika 6kk) Nachowinin lähettämästä turpeesta kuoriutui 15 poikasta, mikä nosti kuoriutumisprosentin 71:een. Kokeillakseni jotain ratkaisua alkuvaiheen poikaskuolemiin nostin ensikasvatusaltaan suolapitoisuuden 0,5%:iin. En laittanut lainkaan pohjamateriaalia, likoeläimiä enkä kierteissarvikotiloita. Laitoin turpeen edelleen kuivumaan vielä neljättä kastamista silmällä pitäen. Turpeessa saattoi erottaa vielä mätimunia, joissa näkyi silmäpari, tosin liikkumattomina. Valitettavasti kaikki kolmannen kasteen poikaset kuolivat jo ennen kahden viikon ikää. Pitäisin syynä likoeläinruokinnan puuttumista, mikä täytyy jatkossa ottaa huomioon. Neljännessä kasteessa ei enää kuoriutunut poikasia.

Kahden kuukauden ponnistelujen tuloksena voisi summata keskeisimmät ongelmat sokkeloviuhkapyrstön kasvatuksessa:
a) Inkubaatioajan vaihtelu on erittäin suurta, mikä vaatii käytännössä useampien kasvatusaltaiden käyttöä.
b) Ensimmäisen viikon ajan poikaskuolleisuus on katastrofaalisen suurta (n. 85%).
c) Koiraiden osuus populaatioissa on toisinaan hyvin pieni (n. 20%).

Kokeilujen jälkeen näyttää selvältä, että yksi keskeisimmistä tekijöistä kasvatuksessa on lämpötila. Toisen kasteen poikasten muutettua lämmitettyyn (28 Celsiusta) altaaseen, kasvu nopeutui huomattavasti, eivätkä edes pienimmät poikaset kuolleet. Myös suolan lisääminen (1rkl/20L) lienee suositeltavaa.

Sokkeloviuhkapyrstö on aikuisiällään eli yli kuukauden iässä mukava hoidokki. Se on varsin rohkea ja kisailee lajikumppaniensa kanssa, mutta aggressiot eivät johda puremistilanteisiin. Myös naaraat uhkailevat toisiaan ja joskus jopa koiraita. Muista kalalajeista N. furzeri ei piittaa. Vauhtiin päästyään kalat kasvavat varsin nopeasti.

Nothobranchius furzeri MZCS 2010/24, Total Length 20mm, 28 days old, male.

Nothobranchius furzeri MZCS 2010/24, Total Length 20mm, 29 days old.
Nothobranchius furzeri MZCS 2010/24, Total Length 18mm, 30 days old female.
Jostain syystä tämä naaras on muita pienempi.
Nothobranchius furzeri MZCS 2010/24, Total Length 25mm, 31 days old, female.

Nothobranchius furzeri MZCS 2010/24, Total Length 35mm, 33 days old, male.
Suuri selkäevä ja orastava väri paljastavat tämän yksilön sukupuolen.
Kala on koko kuoriutumiserän nopeakasvuisin, mutta ei vielä sukukypsä.
Nothobranchius furzeri MZCS 2010/24, Total Length 35mm, 34 days old, male.
Viuhkapyrstökoiraiden uhkailueleet muistuttavat taistelukalojen mahtailua.

Nothobranchius furzeri MZCS 2010/24, Total Length 35mm, 34 days old, male.


Nothobranchius furzeri MZCS 2010/24, Total Length 24mm, 35 days old.
Nothobranchius furzeri MZCS 2010/24, Total Length 38mm, 38 days old male.
Nopeasti kasvava dominoiva koiras.

Nothobranchius furzeri MZCS 2010/24, Total Length 22mm, 38 days old female.
Hitaasti kehittyvä naaras.

Nothobranchius furzeri MZCS 2010/24, Total Length 28mm, 38 days old female.
40 päivän ikäinen sokkeloviuhkapyrstönaaras (TL 29mm). Pikkuruiset madot oikealla ovat mikromatoja.
Ne kelpaavat viuhkapyrstöille aina "kehdosta hautaan".

Nothobranchius furzeri MZCS 2010/24, Total Length 38mm, 40 days old male.

Nothobranchius furzeri MZCS 2010/24, Total Length 29mm, 40 days old female.
Sokkeloviuhkapyrstö käy kiinni elävään Grindal-matoon.

Nothobranchius furzeri MZCS 2010/24, Total Length 42mm, 44 days old, male.
Nothobranchius furzeri MZCS 2010/24, Total Length 35mm, 44 days old, female.



Nothobranchius furzeri MZCS 2010/24, Total Length 48mm, 44 days old, male.


Nothobranchius furzeri MZCS 2010/24, Total Length 30mm, 46 days old, female.
Nothobranchius furzeri MZCS 2010/24, Total Length 30mm, 48 days old, female.
Nothobranchius furzeri MZCS 2010/24, 50 days old, pair.
Nämä kolme naarasta ovat 49 päivän ikäisiä ja kokonaismitaltaan kaikki yli kolmisenttisiä.
Laji vaikuttaa hyvin rohkealta, eikä osoita säikkymisen oireita.

Sokkeloviuhkapyrstö syö juuri kuoriutunutta artemiaa.

Nothobranchius furzeri MZCS 2010/24, Total Length 50mm, 53 days old, male.
Nothobranchius furzeri MZCS 2010/24, Total Length 45mm, 57 days old, male.

Nothobranchius furzeri MZCS 2010/24, Total Length 35mm, 58 days old, female.
Huomaa hydra kalan yläpuolella lasissa kiinni.
Tässä on juuri aloitettu mätimunien kerääminen.
Nelisenttinen koiras on iältään 41 päivää ja kolme naarasta 20 päivää vanhempia.
Vaikka naaraat tuovat selvästi itseään "tyrkylle" ei poika näyttänyt aluksi sukupuolisen kiinnostuksen merkkejä.
Nothobranchius furzeri MZCS 2010/24, Total Length 52mm, 68 days old, male.

Nothobranchius furzeri MZCS 2010/24, "Keltainen" värimuoto.

Nothobranchius furzeri MZCS 2010/24, Punainen värimuoto.

Nothobranchius furzeri MZCS 2010/24 Age 86 days, Total Length 50mm, keltainen värimuoto.
Nothobranchius furzeri MZCS 2010/24 Age 90 days, Total Length 50mm, keltainen värimuoto.

Nothobranchius furzeri MZCS 2010/24 Age 103 days, Total Length 55mm, punainen värimuoto.
Lahjoitin 17.12.2013 kaikki ensimmäisen sukupolven kalani pois, koska olin kerännyt tarpeeksi mätimunia omiksi tarpeiksi. Kaksi koirasta ja seitsemän naarasta lähtivät uuteen kotiin. Koiraat ja neljä naarasta olivat iältään 101 päivää ja kolme naarasta 128 päivää. Ikääntymisen merkkejä oli havaittavissa jo vanhimmissa kaloissa. Varsinkin evät olivat jo kärsineet ja kalat alkoivat vaikuttaa varsin laihoilta. Toisen kasteen kalat olivat kuitenkin yhä hyvässä kunnossa.

SUKUPOLVI II

Kastoin kaikki keräämäni mätimunat 30.3.2014 ja lisäksi Petrin lähettämät munat. Inkubaatioajat (n. 22 Celsiusta) olivat seuraavanlaisia:
- Petr Kovárin munat 176vrk
- Omani: 161, 154, 147, 140, 133, 126, 119 ja 113 vrk.
Ainoa kuoriutunut poikanen oli Petrin pussista (2,5%). Tämä viittaisi siihen, että 23 asteen lämpötilassa inkubaatioaika on hyvin pitkä. Oma arvaukseni on noin seitsemän kuukautta, joten kuivasin turpeet kesäkuussa tapahtuvaa uutta yritystä silmällä pitäen. Ainokainen poikanen kuoli vuorokausi kuoriutumisen jälkeen.

Suoritin toisen kasteen mätimunille 17.6.2014 seuraavin tuloksin:
- Petrin munat: 254 vrk, poikasia 4 kpl (toisin sanoen 5 poikasta 40:stä eli 12,5%
- Omat munat:
239 vrk, 5 kpl, 3%: osuus kaikista poikasista
232 vrk, 71 kpl, 38%
225 vrk, 39 kpl, 21%
218 vrk, 37 kpl, 20%
211 vrk, 3 kpl, 2%
204 vrk, ei poikasia
197 vrk, 4 kpl, 2%
191 vrk, 21 kpl 11%

Yhteensä poikasia kuoriutui siis toisessa kasteessa 185 kappaletta. Ainakin puolet on melko heiveröisen oloisia ja ilmeisesti bellyslidereitä tulee olemaan paljon. 22 Celsiuksen inkubaatiolämpötilassa ensimmäinen kaste kannattaisi suorittaa jatkossa hieman yli kuuden kuukauden jälkeen ja toinen kaste hieman yli seitsemän kuukauden iässä. Käytin kastevetenä ja ensikasvatuksessa Kivistön pullotettua lähdevettä (Rainbow 10,1 L). Kastamisoperaation jälkeen kuivasin munat vielä kolmatta kastetta varten. Poikaskuolleisuus oli hirvittävän suurta. Tähän saattaa olla kaksi syytä: liian pitkälle mennyt inkubaatioaika ja matala kasvatuslämpötila (ajoittain vain 20 astetta kesäkuussa). Tähän viittaisi myös tämä Lühringiltä lainattu teksti: "Water hardness is of lesser importance [1- 10°DH] for an optimal maintenance. It is however recommended by some hobbyists to utilise clean, soft and slightly acidic water. This fish is preferably being kept in not too small tanks; recommended are 50-60 cm long tanks. A crucial aspect in the biology ofN.furzeri remains the maintenance temperature, which should not be allowed to descend below 25°C [72°F] as otherwise the fish suffers and after only 2 days the first deaths will appear. As growth rate is very rapid and the fish consumes plenty of food, regular partial water changes are inevitable. Water pollution should be avoided at all costs and water temperature should be kept between 25 and 26°C [72-79°F]. Addition of salt [1 teaspoon per 5-litre water] is also recommended as a preventive measure against Oödinium (velvet)." Lühring, D. (1993) - "My Experiences with Nothobranchius furzeri" - J.Am.Killifish Assoc., 26(1): 21-23.

Laskin kahden viikon iässä poikaset ja niitä oli vain kuusi kappaletta hengissä (3,2%). Yksi näistä oli vieläpä heikossa hapessa, eikä tulisi selviämään. Koska ensimmäisen kasteen populaatio oli kutistunut aivan liian pieneksi järkevän hoidon kannalta, päästin kalat suodatettuun runsaskasviseen akvaarioon jo kaksiviikkoisina. Sanottakoon, että samanaikaisesti identtisissä oloissa kasvatetut erät N. kilomberoensista ja N. boklundia onnistuivat erinomaisesti ja kaikki poikaset olivat virkeitä. Tämän toisen kasteen poikasten tuho oli sitten lopulta täydellinen eli kaikki lähes kaksisataa poikasta menehtyivät lopulta.

Kastoin turpeet vielä kolmannen kerran 28.7.2014 ja päätin, että jos nämä menehtyvät, luovun tästä lajista kokonaan. Hävitin turpeet kolmannen kasteen jälkeen. Kasteen tulokset olivat seuraavanlaiset:
267 vrk 8 poikasta
260 vrk 24 poikasta
253 vrk 1 poikanen
246 vrk 2 poikasta
239 vrk ei poikasia
233 vrk 48 poikasta

Yhteensä kuoriutui siis 83 poikasta, jotka sijoitin kahteen alkukasvatusaltaaseen. Laitoin kumpaankin kierteissarvikotilon ja palasen köynnöstävää kasvia. Aloitin ruokinnan mikromadoilla. Elossa oli kymmenkunta pienokaista, kun laitoin kalat suodatettuun nanoakvaarioon kolmen viikon iässä.

Heinäkuun toisella viikolla kesällä 2014 alkoi hellejakso, joka toimi virikkeenä toistaiseksi hurjimmalle kokeilulleni Notho-harrastuksen piirissä. Takapihallamme on maahan upotettuna noin sadan litran vetoinen muuripata. Sen pohja oli täynnä kuollutta kasvillisuutta ja vesi hyvin tummaa. Olin jo aiemmin todennut, että vesi oli erittäin runsas pieneliöstöltään. Päätin siis ottaa kolme jo kahdesti kastettua turvepussia ja laittaa ne tuohon vain osittain täytettyyn pataan. Inkubaatioajat olivat: 275, 260 ja 253 vuorokautta. Mitään eloa en kuitenkaan padan tummassa vedessä havainnut, eikä siellä 3.8.2014 suoritetussa tyhjennyksessä ollut kuin sääsken toukkia ja vesikirppuja.

Aloin kerätä mätimunia kutualtaassa toisen sukupolven kaloilta niiden ollessa 96 päivän iässä. Laitoin pikkualtaaseen kolme koirasta (2*punainen & 1*keltainen variantti) ja neljä naarasta. Kaksi suurinta koirasta oli jo neljän sentin mitassa. Myin nämä kalat hyväkuntoisina toiselle harrastajalle 6.1.2015 (ikää oli 164 vrk).


SUKUPOLVI III

Kastoin kolme keräämääni turvepussia 8.6.2015. Inkubaatioajat olivat 200, 207 ja 214 vrk (23 Celsiusta). Yhtään poikasta ei kuoriutunut. Kuivatin turpeet vielä toista kastetta varten. Tässä toisessa kasteessa kuoriutui muutamia poikasia eli 232 vrk kaksi ja 225 vrk 5 poikasta. Kaikki eivät olleet ihan parhaassa hapessa, joten jouduin jälleen kuivaamaan turpeet vielä kolmatta kastetta varten. Koetin vielä 10.7.2015, mutta tällöin kuoriutui vain yksi poikanen. Päätin hävittää turpeet ja luopua koko lajista näiden vaikeuksien myötä.
Nothobranchius furzeri MZCS 2010/24, Age 1 day, Total length 4mm. (Artemia in stomach).
Nothobranchius furzeri MZCS 2010/24, Age 21 days, Total length 12mm. (Artemia in stomach).

Nothobranchius furzeri MZCS 2010/24, Age 27 days, Total length 14 mm. (Artemia in stomach).

Nothobranchius furzeri MZCS 2010/24, Age 27 days, Total length 18 mm. (Artemia in stomach).
Nothobranchius furzeri MZCS 2010/24, Age 56 days, Total length 22 mm.
Nothobranchius furzeri MZCS 2010/24, Age 69 days, Total length 30 mm, male, Yellow form.

Nothobranchius furzeri MZCS 2010/24, Age 56 days, Total length 22 mm, female.
Nothobranchius furzeri MZCS 2010/24, Age 63 days, Total length 26 mm, male.
Catching a Grindal worm.
Nothobranchius furzeri MZCS 2010/24, Age 65 days, Total length 28 mm, male, red form.
Nothobranchius furzeri MZCS 2010/24, Age 68 days, Total length 28 mm, female.

Nothobranchius furzeri MZCS 2010/24, Age 70 days, Pair.

Nothobranchius furzeri MZCS 2010/24, Age 70 days, Pair.

Nothobranchius furzeri MZCS 2010/24, Age 70 days, Total length 28 mm, female.

Nothobranchius furzeri MZCS 2010/24, Age 84 days, Total length 35 mm, male, Red form.

Nothobranchius furzeri MZCS 2010/24, Age 84 days, Total length 30 mm, Female.

Nothobranchius furzeri MZCS 2010/24, Age 84 days, Total length 34 mm, male, Yellow form.
Nothobranchius furzeri MZCS 2010/24, Age 86 days, Total length 34 mm, male, Yellow form.
Nothobranchius furzeri MZCS 2010/24, Age 89 days, Total length 28 mm, female.
Munien kerääminen käynnissä. Muovialtaassa on pillisuodatin ja pakasterasia,
jossa on "kookosturvetta" sekä paino pohjalla. Kutuporukka koostuu neljästä naaraasta ja kolmesta koiraasta,
 joista yksi on nk. hitaasti kehittyvä yksilö. Koiraat eivät vaikuta erityisen aggressiivisilta toisiaan kohtaan.
Munat kerätään aina viikon välein ja kaloja ruokitaan hyvin.
Nothobranchius furzeri MZCS 2010/24, Age 139 days, Total length 40 mm, male, red form.

Nothobranchius furzeri MZCS 2010/24, Age 139 days, Total length 40 mm, male, Yellow form.

Nothobranchius furzeri MZCS 2010/24, Age 139 days, Total length 30 mm, female.


LÄHTEET:

(1) M. Reichard, C. Polacik, O. Sedlàcek: Distribution, colour polymorphism and habitat use of the African killifish, Nothobranchius furzeri, the vertebrate with the shortest lifespan (2009)

 www.nothobranchius.info

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti